foto

Advies van een ondernemer: Jean-Patrick Scheepers, oprichter van Urban Farm Company

1819.brussels

Het concept van Urban Farm Company

Jean-Patrick Scheepers: "Urban Farm Company geeft advies over stadsboerderijen en duurzame voeding. Concreet betekent dit dat ik raad geef aan overheidsdiensten en privébedrijven (vastgoedontwikkelaars, architecten enz.) die overwegen om een stadsboerderij of een duurzaam voedingssysteem te creëren in een stad of wijk."

De oprichting van Urban Farm Company

Jean-Patrick Scheepers: "Ik was op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging en raakte geboeid door stadsboerderijen. Ze zijn voor mij een logisch vervolg op alles waarmee ik de afgelopen 20 jaar bezig geweest ben: voeding, kookcursussen met Carlo de Pascale en de creatie van mmmmh!, de Foodstock-winkel in Waterloo (een project dat helaas geen succes kende en ik na twee jaar moest stopzetten). Wie een passie heeft voor voeding en koken, raakt vroeg of laat geïnteresseerd in het product, de productie. Zo kreeg ik zin om stadsboer te worden en een boerderij te creëren op de daken van de stad.

Zes maanden lang heb ik samen met een universiteitsprofessor aan dit project gewerkt, maar we kwamen er snel achter dat het voor ons niet het juiste moment was om een stadsboerderij op te starten. We merkten echter dat er vraag was naar begeleiding in deze sector, een behoefte aan storytelling: "Een stadsboerderij. Goed, maar wat doen we er eigenlijk mee en wat is het doel?". Daarom richtte ik eind 2013 dit adviesbureau op, met klanten in Luik, Brussel, Luxemburg en Parijs."

De beste raad die Jean-Patrick Scheepers kreeg

Jean-Patrick Scheepers: "Ik richtte mijn eerste bedrijf op toen ik nog niet eens was afgestudeerd als handelsingenieur aan het IAG. Wat me het meest interesseerde tijdens mijn studies, was marketing. Toen ik mijn diploma op zak had, ben ik me dan ook gaan aanbieden bij een aantal grote namen in de consumptiesector. Ik voerde heel wat sollicitatiegesprekken, maar blijkbaar schortte er iets, want niemand deed een concreet voorstel. Totdat iemand in een van die bedrijven me duidelijk maakte dat ze eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd waren in mijn talent als ondernemer, ook al leken mijn gesprekspartners dat geweldig te vinden ... Die man heeft me heel wat tijd bespaard door me te doen inzien dat ik niet gemaakt was voor een baan in een van die grote bedrijven. Verder moet ik vaststellen, als ik eens achterom kijk, dat ik weinig raad gekregen heb. Ik had best een mentor kunnen gebruiken, iemand die me professioneel begeleidde. Zelf heb ik die kans niet gekregen, in tegenstelling tot bepaalde vrienden."

Zijn goede raad voor andere ondernemers

Jean-Patrick Scheepers: "Het is moeilijk om er één iets uit te pikken, want er zijn zo veel factoren. Het eerste wat bij me opkomt, is nooit te luisteren naar al wie zegt dat het moeilijk is om in België een bedrijf te starten. Ik heb er genoeg van, want het is helemaal niet waar! Een bedrijf starten is doodeenvoudig! Vooral als we het vergelijken met de hindernissen die ondernemers 20 jaar geleden moesten nemen om hun vennootschap op te richten. Vandaag gaat dat eenvoudig en snel ... wat niet betekent dat het achteraf ook eenvoudig blijft. Na de oprichting moet het bedrijf inderdaad door de administratieve rompslomp, zoals het FAVV of de economische inspectie in de voedingssector. Wanneer je een boete moet betalen omdat je in je winkel tong verkoopt, een vis die iedereen kent, maar vergeet de Latijnse naam op het etiket te vermelden, ja, dan is dat inderdaad een brug te ver ..."

Nog een gouden tip?

Jean-Patrick Scheepers: "Niet bang zijn van de overheidsdiensten. En dat spreekt mijn eerste punt niet tegen ... Ook ik heb overheidsdiensten lange tijd zo veel mogelijk gemeden. Maar sinds de oprichting van Urban Farm Company twee jaar geleden heb ik veel contact gehad met de administratie, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Ik heb bekwame mensen ontmoet, die zich inzetten voor hun werk en kwaliteitsvolle raad en begeleiding geven."

Nog een laatste tip?

Jean-Patrick Scheepers: "Start uw bedrijf, het is een uitgelezen moment!" Ik heb sterk het gevoel dat deze periode erg gunstig is om een bedrijf op te richten. Ik hoor al een jaar lang iedereen praten over ondernemerschap. Er broeit iets. Kijk maar naar het Start Up-plan van de federale regering, dat van kracht wordt op 1 juli 2015: daarmee kunnen beleggers jaarlijks tot 45.000 euro belastingen besparen als ze investeren in kmo's. Die maatregel creëert heel wat kansen! En tot slot: reken niet op de banken. Zij zijn er niet om u te helpen, tenzij u veel geld hebt. Maar waarom zou u dan nog een bank nodig hebben? "

Zijn kijk op begeleiding

Jean-Patrick Scheepers: "Ik ben 48, handelsingenieur van opleiding en ik heb in mijn 30-jarige loopbaan een tiental bedrijven opgericht. Toch vind ik het nog altijd belangrijk om me te laten begeleiden en mensen te ontmoeten, zoals bij impulse.brussels, omdat die uitwisselingen mijn blik telkens weer verruimen. Iedere keer leer ik er iets uit. Zowel voor beginnende als doorgewinterde ondernemers: er wordt raad gegeven op verschillende niveaus, en dat is veel waard."

Zijn blik op de ondernemer van morgen

Jean-Patrick Scheepers: "Ik denk niet dat het profiel van de ondernemer echt verandert. Behalve dat we allengs meer wijsheid en ervaring opdoen, zoals bij mij ongetwijfeld het geval is. Voor de rest blijft de basis dezelfde: om te ondernemen heb je een flinke portie passie en vertrouwen nodig, want globaal genomen lijkt het hele systeem de boodschap te geven dat je er beter niet aan begint. Je neemt risico's en als het mislukt, is dat een ramp. De maatschappij vergeeft je dat (nog steeds) niet snel.

Wat de profielen van de huidige ondernemers betreft, zie ik niet veel verschil met 30 jaar geleden. Veel jonge ondernemers hebben echter wel een visie die niet echt bestond toen ik eraan begon. Vroeger toetste men het welslagen van een bedrijfsproject bijna uitsluitend aan het feit of er al dan niet geld verdiend werd. Dat criterium overheerst vandaag niet meer zo. Veel jonge ondernemers willen met hun project de wereld veranderen en verbeteren. En dat is pas echt verfrissend!"

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.