Een bedrijf opstarten: het advies van Sarah Kalman, oprichtster van het merk “saint esprit”

1819.brussels

De zin om uw eigen designmerk op te richten, waar komt die vandaan?

Sarah Kalman: “Ik wou al erg lang mijn eigen productlijn ontwikkelen. Zes à zeven jaar geleden, begon ik er in alle ernst over na te denken. Toen ik eind 2014 mijn toenmalige job verliet, bood de gelegenheid zich aan. Het was een soort openbaring, een duwtje in de rug van het lot: ik ging mijn eigen merk oprichten!

Ik had al ruim de tijd gehad om grondig na te denken over dit project, temeer omdat ik op het einde van mijn studies een thesis schreef over de ziel van objecten en over de manier waarop de designer zijn producten kan bezielen, en zo ons hart sneller kan doen kloppen. Eigenlijk was het oprichten van mijn merk, dat ik ‘saint esprit’ heb gedoopt, niet meer dan een verderzetting van dit werk. "

Hoe ging u te werk om uw merk en uw eerste producten te lanceren?

Sarah Kalman: “Na enige tijd wees mijn onderzoek uit dat er in Brussel heel wat hulpinstanties waren die ik kon raadplegen om mijn project op te richten. Ik richtte me dus tot MAD, en daar heb ik het plezier gehad begeleid te worden door Stéphane Rouffart en Maryem Ben Hadj Zekri. Zij coachten me bij design en bij het financieel plan. Dit is echt begeleiding, ze doen het werk niet in jouw plaats. En je eigen merk oprichten is echt héél veel werk. Maar wat ik net zo leuk vind aan praten met anderen is dat ze een klankbord bieden voor mijn uitspraken. Door erover te praten, besef ik of mijn project al dan niet de goede richting opgaat, en of ik al dan niet tegen de muur ga lopen. Zo raak ik vooruit. "

Heeft u uw onderneming ondertussen al opgericht?

Sarah Kalman: “Nog niet. Je eigen merk lanceren kost enorm veel tijd. Je moet een product ontwikkelen, een prototype maken, leveranciers en onderaannemers vinden, soms naar het buitenland vertrekken om - bijvoorbeeld - deel te nemen aan markten/beurzen etc.

Ik hoop echter heel gauw deel te gaan uitmaken van een bedrijfsincubator, waar ik een jaar tot anderhalf jaar denk te blijven. Uiteindelijk wil ik natuurlijk mijn eigen bedrijf oprichten, de internationale weg inslaan, werkgelegenheid creëren en elk jaar een productengamma uitbrengen.

Op dit moment heb ik 4 producten: Joseph de kapstok, Barnabé het vloerkussen, Eliot de poef en Apollo de lamp. Ze zijn online verkrijgbaar via mijn site maar ook in enkele winkels. Ik nam vorige zomer deel aan een belangrijke beurs in Kopenhagen en ben er in januari opnieuw naar toe gegaan. Ik heb kleine tentoonstellingen gehouden in Brugge, Parijs ...

Eigenlijk heb ik me in 2015 vooral beziggehouden met het testen van mijn producten en met het ontdekken van hun marktpositie. Dat is onontbeerlijk, want ik bied niet gewoon producten aan, maar een universum, een verhaal. En ik heb al ideeën voor toekomstige producten ... "

Als u even terugblikt op het jaar dat net verstreken is, was er dan op een bepaald moment een advies dat of een suggestie die een belangrijke rol heeft gespeeld in uw creatieve ontwikkeling?

Sarah Kalman: “Ik heb de neiging mezelf erg onder druk te zetten wat het slagen van mijn project betreft. Zo denk ik “ik heb geen recht op fouten”, “ik mag me echt niet vergissen”, “hoe dan ook, ik heb geen keuze, ik moet slagen” enz.

Enkele weken geleden had ik hierover een gesprek met iemand die de kerk terug in het midden plaatste door me erop te wijzen dat ik wél een keuze had. Ik heb ervoor gekozen dit pad te betreden en mijn merk op te richten, terwijl ik er ook voor had kunnen kiezen naar het buitenland te vertrekken, of een andere job als bediende had kunnen zoeken, maar dat deed ik niet. Ik koos ervoor mijn project te lanceren.

En dit gesprek heeft me uiteindelijk doen beseffen dat ik baas ben over mijn eigen beslissingen. Toen viel er een druk van mijn schouders, toch op z’n minst die druk. En zelfs als mijn project niet slaagt, vind ik wel een plan B. Een onderneming oprichten betekent nu eenmaal dat je je tijd gaat doorbrengen met het zoeken naar oplossingen voor problemen. Ik moet ook zeggen dat ik een vriend heb die me veel helpt. Hij heeft zelf een onderneming opgericht, en het helpt me echt iemand in mijn buurt te hebben die slaagt en die zijn doelen bereikt. Dat heeft een gunstige invloed op me. "

Uw ervaring als bedrijfsoprichter is weliswaar nog bescheiden, maar als u raad zou moeten geven aan iemand die het er zoals u op wil wagen, wat zou u dan zeggen?

Sarah Kalman: “Eerst zou ik hem/haar waarschuwen: het is niet aan iedereen gegeven een onderneming op te richten. Het is erg moeilijk!  Het is mentaal moeilijk, maar volhouden loont echt de moeite, want het is ook zeer stimulerend. Het is belangrijk zich niet alleen goed te omringen, maar ook zelf zoveel mogelijk kansen te creëren. Je moet buitenkomen, zoveel mogelijk mensen ontmoeten. Geluk moet je uitlokken. "

Interview : Adrien Mintiens

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.