Florian Piette: de kunst om een commerciële activiteit te combineren met een positieve impact op de planeet

Florian Piette: de kunst om een commerciële activiteit te combineren met een positieve impact op de planeet

1819.brussels

Het wordt een stadskruidenier genoemd, maar het is ook een nieuw stedelijk concept. De eerste vestiging buiten Frankrijk van het kruideniersnetwerk ‘day by day : mijn bulk-kruidenier’ is een feit sinds eind 2017. Het initiatief werd opgezet in Sint-Gillis door Florian Piette en Arsènios Athanassiu, twee jonge ondernemers vol ambitie en idealen.

Maakte de opening van uw kruidenierszaak ‘day by day’ deel uit van uw carrièreplanning?

Florian Piette: Toen ik aan mijn studies aan de Solvay Business School begon, trok het idee van ondernemerschap me wel aan, maar na een tijdje verdween dat idee stilaan en besloot ik om voor een traditionelere loopbaan in een bedrijf te gaan. Na mijn studies heb ik een jaar gereisd en ben ik beginnen werken als analist. Ik kwam echter al snel tot de vaststelling dat de druk en het gebrek aan creativiteit in die functie me niet lagen.

Ik heb dan een traject van Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) gevolgd, en nadien die ervaring ingezet om een franchisewinkel te openen : ‘day by day – mon épicerie en vrac’, een Frans bedrijf dat ik regelmatig volgde op Facebook. Mijn goede vriend Arsènios en ik hadden het al een poos over een eigen zaak. We besloten toen om samen de sprong te wagen.

Kan je ons iets meer vertellen over het programma Erasmus for Young Entrepreneurs dat blijkbaar een grote invloed heeft gehad op jullie verdere parcours?

F.P.: Het programma Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) is een fantastische opportuniteit voor jongeren en beginnende ondernemers. Het is helaas minder bekend dan het gelijknamige programma voor studenten. Dat is heel jammer, want het is minstens even nuttig en leerzaam. Het voornaamste gemeenschappelijke element is de beurs van de Europese Unie voor de deelnemers van beide programma's. Tijdens mijn studies ben ik met het Erasmus-programma voor studenten naar Maastricht gegaan, waar ik de feestelijke, internationale en multiculturele sfeer opgesnoven heb. De context van het EYE-programma voor ondernemers is wel totaal anders, want daar wordt je echt ondergedompeld in het bedrijfsleven.

Als er een goede match is tussen de stagiair en de gastondernemer, is het echt een waardevolle ervaring! De wensen en voorwaarden van de ondernemers worden gekruist met die van de kandidaten in een database. Ik heb echter zelf gezocht naar een gepaste onderneming. Ik had twee doelen voor ogen: mijn project vooruithelpen en tegelijk geld verdienen, en mijn project toetsen aan de realiteit.

Over welke ervaring beschikte je alvorens de opstart?

F.P.: Ik heb altijd al aandacht gehad voor milieuproblemen. Ik heb zelfs naast mijn bedrijfseconomische opleiding als vrije student een masteropleiding milieuwetenschappen gevolgd, en ik had bijzonder veel belangstelling voor milieuleer en gezondheidseducatie. In de lente van 2015 kon ik dankzij het programma EYE meedraaien in La Recyclerie, een unieke locatie in een leegstaand oud station langs de vroegere spoorweg rond Parijs. Het is een hybride plaats waar uiteenlopende activiteiten harmonieus samengaan, zoals een bar en restaurant met producten afkomstig van stadslandbouw, een werkplaats voor reparaties, een kippenhok, een moestuin en de grootste stedelijke aquaponics farm (een vorm van geïntegreerde aquacultuur met ‘symbiotische’ groenteteelt) en viskwekerij.

Daar heb ik de basics geleerd voor het operationele en financiële beheer van een bedrijf, en ook hoe je commerciële rendabiliteit en maatschappelijke waarden kunt combineren, in mijn geval milieuleer. De opening van onze ‘day by day – mijn bulk-kruidenier’ winkel vormde dus een logisch vervolg op deze ervaring.

Waarom bulk?

F.P.: Met bulkverkoop kan voedselverspilling worden tegengegaan, en vermindert de afvalberg. Onze klanten kunnen zelf kiezen welke hoeveelheid ze nodig hebben, en we vragen hen om zelf houders te voorzien, zoals papieren of stoffen zakken, plastic dozen of glazen bokalen. Voorafgaand aan de opening van onze winkel hadden we zelfs een inzamelactie van bokalen gedaan om van meet af aan onze filosofie duidelijk te maken aan nieuwsgierigen. Het is onze manier om een commerciële activiteit te combineren met een positieve impact op de planeet

Wat zijn de eerste vaststellingen na de eerste maand?

F.P.: Onze winkel wekt zonder enige twijfel nieuwsgierigheid op. We krijgen veel volk over de vloer in de winkel, en veel bezoekers op onze facebookpagina. Ik vind dat dagelijkse contact met de inwoners van onze buurt heel leuk. Het is echter nog niet zo dat onze klanten bij ons komen voor hun ‘echte’ inkopen.

Een maand na de opening liggen we nog onder de resultaten in Frankrijk. In Frankrijk is ‘day by day’ echter DE referentie voor kruidenierswaren in bulk, en elke nieuwe vestiging wordt heel enthousiast onthaald. In België is het merk nog niet bekend. We hebben er wel vertrouwen in, want onze nieuwe klanten keren altijd terug.

Welk advies zou u geven aan jongeren die een zelfstandige activiteit willen beginnen?

F.P.: Ik kan alleen maar aanraden om zich in eerste instantie te verdiepen in de realiteit op het terrein, want niets evenaart de ervaring die je opdoet door een aantal maanden te werken in de sector van je keuze. Ik zou overigens zelf ook bereid zijn om een ‘young entrepreneur’ van het Erasmus-programma welkom te heten, om zelf gastondernemer te zijn en tegelijk bij te leren uit deze verrijkende wisselwerking.

Het is ook aan te raden dat vennoten elkaar aanvullen. In ons geval ben ik beter in het managen, en is Arsènios meer actiegericht, ik ben eerder rustig, en hij is geestdriftiger. Soms leidt dat tot kleine conflicten, die echter altijd positief uitdraaien.

Ik zou ook aanbevelen om geduldig te zijn. Nieuwe ondernemers moeten weten dat er steunmaatregelen bestaan en aangevraagd kunnen worden, maar dat het proces traag verloopt en dat de planning nooit gerespecteerd wordt, terwijl je toch moet opstarten.

En last but nog least zou ik hen zeggen om te profiteren van de periode voorafgaand aan de opening - want dan heb je nog tijd - om zoveel mogelijk te praten over het project met zoveel mogelijk personen. Zo bouw je een netwerk op dat je later kunt inschakelen als dat nodig blijkt.

Neem contact op met Pierre Herfurth van hub.brussels voor meer informatie over het programma Erasmus for Young Entrepreneurs

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.