Kersverse jonge ondernemers: Sarah Lenoir van Knock Knock Production

Kersverse jonge ondernemers: Sarah Lenoir van Knock Knock Production

1819.brussels

Sarah Lenoir, afgestudeerd aan het IHECS, is slechts 25 jaar maar ook al een kersverse bedrijfsleidster. Haar bedrijf Knock Knock Production voert tal van projecten uit die verband houden met haar passie voor de media - meer bepaald voor de creatieve kant van video - en haar belangstelling voor projecten die maatschappelijke verandering kunnen teweegbrengen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen onderneming op te richten?

Sarah Lenoir: Ik speelde al een tijdje met het idee om een eigen project te beginnen. In mijn familie ben ik een beetje een pionier op dat vlak. Mijn ouders werken al vijfentwintig jaar bij hetzelfde bedrijf en hebben zelf totaal geen ondernemingszin maar ze moedigen me wel aan. Het idee is ongetwijfeld ontstaan tijdens mijn middelbare studies, toen ik de kans kreeg om deel te nemen aan het YEP-programma (Young Enterprise Project). Ik heb er de basisbeginselen geleerd van de opstart van een onderneming maar het was niet speciaal mijn bedoeling om zelfstandige worden.

Na mijn masteropleiding in de socioculturele animatie en permanente vorming ben ik op zoek gegaan naar werk. Ik ben dol op video omdat dit medium heel wat creatieve mogelijkheden biedt. Ik wilde mijn passie voor de media combineren met mijn belangstelling voor projecten die verandering teweegbrengen op economisch, cultureel of sociaal vlak, of op vlak van het milieu. Ik merkte al snel dat geen enkele functie echt aansloot bij mijn interesses. Ofwel ging het om videos in het kader van projecten die me niets zeiden, ofwel om community management bij een vzw waar het creatieve element via de media grotendeels ontbrak. Daarom ben ik beginnen denken aan een eigen onderneming.

Heeft het oprichtingsproces lang geduurd?

S.L.: Ik ben afgestudeerd in juni 2016 en heb Knock Knock Production opgestart in mei 2017, na een opleiding van drie maanden bij Groupe One in het kader van IHECS-Preneur, een incubator voor studenten en alumni van het IHECS in samenwerking met Groupe One.

Ik was zeer vastberaden om mijn eigen onderneming op te richten, maar ik denk dat het me zonder deze opleiding - waar ik me overigens 100% voor heb ingezet - iets meer tijd gekost zou hebben. Groupe One blijft me ook volgen op financieel gebied. Zo voel ik me veel minder alleen, want het is een domein waarin ik niet echt uitblink.

Welk type diensten bied je aan?

S.L.: Ons aanbod is redelijk ruim. We kunnen videoproducties aanbieden, maar ook alles in verband met het web, zoals websites, webdesign, grafische elementen (logo's, illustraties …), fotografie, communicatiestrategieën voor sociale netwerken of crowdfundingcampagnes. We werken aan projecten die een alternatief bieden voor de huidige maatschappelijke, culturele, milieugerelateerde en economische uitdagingen. Voorbeelden hiervan zijn biologische kruideniers, designmeubelen made in Belgium met ecologisch materiaal, of verzorgingsproducten die uitsluitend gemaakt zijn met biologische en natuurlijke ingrediënten. In het begin waren het voornamelijk projecten rond duurzame voeding, maar nu komt daar meer verscheidenheid in.

Wat is de balans na de eerste vier maanden?

S.L.: We zitten nog volop in de beginfase en we zijn nog aan het uitzoeken wat er wel en niet functioneert. We proberen onszelf constant te vernieuwen. We willen te weten komen waar we heengaan, of ons concept beantwoordt aan de behoeften van ons doelpubliek, en of we ervan kunnen leven. We zouden onszelf dus eerder beschouwen als een start-up, ook al hebben we dat statuut niet.

Voor het ogenblik gaat alles heel goed. Beter dan we verwacht hadden. Laetitia Tintinaglia, mijn vennoot die ik ontmoet heb tijdens een workshop, en ikzelf zijn heel tevreden. De projecten die we behandelen, zijn heel gevarieerd. Het is ook verrijkend en stimulerend om kennis te maken en om te gaan met andere beginnende ondernemers. We begrijpen de stress die ze meemaken, de uitdagingen waar ze voor staan, hun passies. Het is allemaal heel positief.

Elke nieuwe dag brengt echter ook challenges en stress met zich mee. Noch Laetitia, noch ikzelf hadden buiten onze stages echt ervaring opgedaan in een professionele omgeving. We leren dus dagelijks op het terrein.

De komende maanden zouden we rendabel moeten worden. Momenteel kunnen we onze kosten zonder probleem dragen, maar we kunnen onszelf nog geen correct loon uitbetalen.

Welk advies zou je geven aan toekomstige ondernemers?

S.L.: Een onderneming opstarten is een redelijk destabiliserende ervaring. Je moet immers uit je comfortzone treden, maar je mag niet aan jezelf twijfelen. Dat is best moeilijk, omdat je in die fase met veel vragen zit. Ik zou dus zeggen aan kandidaat-ondernemers dat ze de moed niet mogen verliezen en zich niet te veel mogen aantrekken van kritiek. Je mag echter ook niet aarzelen jezelf te vernieuwen of in vraag te stellen. Stel jezelf in vraag, maar blijf geloven in je project. Herinner jezelf dat je erin gelooft voor de juiste redenen en dat het zal slagen. Je moet ook niet aarzelen om gebruik te maken van de talrijke structuren voor begeleiding van jonge ondernemers in Brussel.

 

Interview door Catherine Aerts


Sarah Lenoir is spreker op één van de evenementen die georganiseerd worden in het kader van de Week Jong Ondernemen  die van 25 tot 29 september plaatsvindt. Op het programma, tal van activiteiten voor jongeren om hen warm te maken voor en te informeren over ondernemerschap. Meer weten.

landing page yet

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 27.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.